Mollenbestrijding is erg belangrijk
Het bestrijden van mollen is niet alleen van belang voor het behoud van een stevige ondergrond van uw gazon, weiland of straatwerk. Vooral voor de agrariër is het van belang om weinig of geen molshopen in zijn weiland te hebben/krijgen.
Omdat dit bij de winning van ruwvoer een hogere slijtage aan uw machines geeft, en een verminderde opbrengst.
Daarnaast komt er bij mindere weersomstandigheden meer grond in de kuil terecht wat lijd tot een hoger boterzuur gehalte en een mindere kwaliteit kuil, voerverlies en opname van grond door de koe.
Dit heeft tot gevolg dat de productie minder is en de melk ook een mindere kwaliteit heeft, die dan ook minder opbrengt.
De mol in de bedrijfstuin en particulieren tuin
Voor de bedrijfstuin en de particuliere tuin geldt natuurlijk ook dat mollen het gazon ernstig ontsieren. Bij sportvelden zorgen de ritten (gangen van de mol) in de grasmat voor een risicofactor op blessures die prima te voorkomen is.
Als u last heeft van deze ritten en molshopen en u wilt de mollen op een milieuvriendelijke manier bestrijden, dan bent u bij mij aan het juiste adres. Ik ben mollenbestrijder en heb een zeer ruime ervaring in het bestrijden van mollen. Ik werk met klemmen.
Verschillende opties en tarieven
Er zijn verschillende opties ten aanzien van de tarieven. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie maak ik een berekening per mol of per hectare. Ook het maken van een vaste prijsafspraak behoort tot de mogelijkheden. Het gehanteerde BTW-tarief is 21 %.
Bij het bestrijden van de mollen wordt er gebruik gemaakt van klemmen. De bedoeling is om de mol zo min mogelijk te laten lijden. Goed stevig materiaal is daarom een absoluut vereiste.
Een mol in de grond is op zich goed nieuws.
Hij leeft van o.a. de wormen in de grond en de wormen in de grond houden de structuur lekker los. Helaas is een vervelende bijkomstigheid van de mol dat hij ritten maakt om zich door de grond te verplaatsen. Die grond werkt hij omhoog en zo ontstaan de molshopen. De wormen, en andere insecten waar de mol zich mee voedt, vallen door het plafond van de rit.
Op zijn tocht door de gangen eet de mol op wat hij tegen komt. Hij heeft dagelijks de helft van zijn lichaamsgewicht aan voedsel nodig en moet zich dus veelvuldig verplaatsen. De mol weegt gemiddeld tussen de 65-140 gram. Het vrouwtje is ongeveer 25 gram lichter. Hij is gemiddeld 11– 16 cm groot en kan 3 jaar oud worden.
Mollen kunnen zich verplaatsen met een snelheid van wel 8 kilometer per uur. En kunnen wel 20 a 30 meter gang per uur graven. In april, mei plant de mol zich voort, en werpt daarbij gemiddeld 4 tot 5 jongen, die naakt en blind geboren worden. Mollen kunnen slecht zien, zijn ogen zijn zo klein als speldenknopjes en bedekt met vacht. Zijn oren zijn uitstekend ontwikkeld. Hij vind zijn weg doorzijn gangenstelsel met zijn gevoelige snorharen en door zijn tastzenuwen in zijn neus en staart.
De mol heeft zeer krachtige voorpoten waarmee hij gemakkelijk een gang door de grond kan graven. De achterpoten zijn een heel stuk kleiner en minder krachtig.